Времеплов

Портал и Фестивал анимираних сећања о Новом Саду

Фестивал анимираних сећања

Времеплов је Портал и Фестивал анимираних сећања о Новом Саду. Фестивал ће се одржавати у септембру у Новом Саду у послеподневним и вечерњим сатима у организацији и продукцији Удружења за видео уметност Видеомедеја.

Времеплов је намењен посетиоцима свих узраста. То је Фестивал културно-историјских и личних сећања на Нови Сад, представљених са другачијег уметничког и културолошког аспекта кроз форму најновијих медија али уз упознавање и употребу заборављених форми. Свако фестивалског издања има специфичну тему везану за Нови Сад некад.

Иновативни, интерактивни, хипнотички пројекат Времеплов укључује грађане у Фестивал који је базиран на споју различитих медија и уметничких дисциплина. То су: синемаграф, филм, видео, анимација, фотографија, звук, дизајн, перформанс, игра, архитектура, стрип, мода, музика, књига.

Програм и активности фестивала Времеплов

СИНЕМАГРАФИ – оживљених старих фотографија града Новог Сада, кроз најновији хипнотички медиј (анимииране старе фотографије, синемаграфи, мошн старих фотографија исл.), на екранима или пројекторима или на мобилним телефонима путем скенирања постављених QR кодова

 • синемаграфи би обухватали старе фотографије које би се скенирале, рестаурирале, ретуширале и обрадиле на начин који буде неопходан у зависности у ком стању је била фотографија
 • на старе фотографије додавали би се анимирани елементи, правиле би се засебне анимације које би се убацивале у монтажи у фотографије или би се делови фотографије користили за анимације исл. у зависности од концепта аутора
 • на старе фотографије додавали би се и специјани ефекти у мотажи
 • у неке старе фотографије би се убацивали посетиоци који су снимани током Фестивала на хромакију и тако би постајали део новонастале фотографије или видеа. тј. анимације, синемаграфа.

ПРОЈЕКЦИЈЕ – едукативних ЈупиЈЕ кратких видео форми о Новом Саду + филмски Времеплов (стари архивски филмови)

 • филмићи о феноменалним и изненађујућим чињеницама, сећањима и занимљивостима о Новом Саду
 • уздизање едукације и важних информација кроз забаву и најпривлачнији медиј-ВИДЕО
 • на лукав и забаван начин ЈупиЈЕ кратке видео форме намећу знање и културу сваком обичном грађанину, подижу ниво технолошке свести и развијају интересовање за напретком
 • намењено и школама ради лакшег и забавнијег усвајања и ширења културе и образовања
 • коришћење ЈупиЈЕ кратких видео форми у просвети ради иновативне педагогије чиме би се јаз између наставе и ученика премостио и олакшало би се учење.

СНИМАЊЕ ГРАЂАНА – испред специјалног платна (Chrоmа кеy), пројекат необично и иновативно укључује грађане да постану део самог уметничког дела и старог Новог Сада.

 • грађани би се сликали испред зеленог платна у одређеним сатима и уз помоћ сниматеља и начињеног новог снимка. У монтажи постајали би део саме те Фотографије или видеа
 • тражила би се писана сагласност учесника да пристају да ти снимци где они учествују буду обрађивани, јавно објављивани, да постану и остану део онлине галерије и архивеовог пројекта
 • ти видео или фото записи би постали део интернет платформе Времеплов у виду дигиталне галерије
 • грађанима би електронски било послато новонастало дело у којем су они актери и тако би ново настали записи постали и део личних архива.

СИГРАРИЈЕ – забавне и заборављене игре за децу (али и одрасле који се тако осећају)

 • у току трајања Фестивала би се поред савремених форми представиле и организоване забавне игре за децу које су се накад играле на овим поднебљима
 • игре о којима би деца нешто сазнала и научила су: ластиш, коларићу панићу, између две ватре, труле кобиле, шуге, прескакање конопца, шарено јаје, фоте, партизани и немци исл.
 • многа деца више не играју те игре, чак ни нису чула за њих па би се деци објаснила правила и пустио би им се видео туториал како би се упознала и лакше научила те игре
 • позвали би децу од 4-15 година и родитеље, а посебно би позвали и укључили основне школе из краја како би се савладале игре и како би деца наставила традицију
 • родитељи би били позвани да активно учествују присећајући се детињства уз приче деци али и у показивању и преношењу вештина играња игара
 • делила би се традиционална новосадска ужина или грицкалице током паузе

КВИЗ – садржај питања би био везан за културу, историју, занимљивости и приче о Новом Саду

 • укључивање грађана који нису конзументи културно-уметничких дешавања у промишљање културе и начина живота Новог Сада кроз забавну форму квиза
 • питања са понуђеним одговорима, где учесници треба да изаберу тачан одговор
 • пиања без понуђених одговора где учесници треба да одговоре

 

ВРЕМЕПЛОВ ДУХОВНЕ И МАТЕРИЈАЛНЕ КУЛТУРЕ – упознавање са материјалном културом и животном средином

 • рецитације и читање или причање прича
 • диван, отворени разговори и сећања грађана ради очувања жаргона, норми понашања, средства споразумевања, религије, знања, васпитања и образовања, уметности, идеологија, навика, обичаја исл.
 • пуштала би се музика
 • маскенбал – грађани би били позвани да дођу обучени као некад двадесетих, тридесетих, четрдесетих, педесетих, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих (деведесете би избегли због неукуса и некултуре)
 • грађанима би путем интернет портала биле предочене фотографије каква је мода била у граду у ком периоду како би им се олакшало припремање за маскембал а тако би се и упознали са једним културним раздобљем у нашем граду кроз моду.
 • костимирани прошетали би кроз град и на тај начин би потпуно дочарали и оживели Нови Сад некад

Нови Сад ће оживети и постати део културне дигиталне баштине и онлине галерија. Кроз најновији хипнотички медиј – СИНЕМАГРАФ, на изложби током фестивала, дух града биће приказан кроз другачију видео форму тј. кроз оживљене, анимиране старе фотографије на великим екранима или пројекторима.

Ø Пријаве фотографија на : https://vremeplov.in.rs/konkurs/

Ø Пријава за волонтирање на фестивалу Времеплов : https://vremeplov.in.rs/volonteri/

Ø Фejsbuk Ивент 2. Времеплова : https://www.facebook.com/events/735059633658604/

Улаз на фестивал је бесплатан јер је неопходно разумети важност едукације младих у области културе, историје, уметности и нових медија јер су они будућност наше деце и заједнице.

Дочекујемо вас са осмехом, храном за душу али и тело 🙂

О порталу Времеплов фестивал анимираних сећања

Прављење велике базе података са архивским видео и фото материјалом о Новом саду али и са делом посвећеним светским трендововима и историји, али само најинтересантнијих записа који су старији више од 70 година.

Посвећеност у истраживању и прикупљању видео и фото записа као и постављање истог на интернет очуваће историју у савременој дигиталној форми и приближиће је грађанима кроз најсавременији и најраспрострањенији интернет медиј. Такво путовање кроз време путем визуализације оставиће сигуран траг у сећању, поготово младих и деце која кроз приче не могу да замисле и запамте нашу историју и традицију јер су рођени у доба визуелних медија и научени су да памте кроз слике.

Очување духовне и материјалне културе кроз развој интернет фото и видео галерије.

На сајту Времеплова посетиоци могу да се упознају са занимљивим историјским или личним фотографијама и видео записима из давнина, путују кроз време и погледају видео снимак првог мобилног телефона из 1922 године, невероватне старе слике, винтиџ фотографије или историјске снимке из целог света, старе рекламе екс ЈУ, традиционални ручни вез што је некада висио изнад сваког шпорета, као и како је некад изгледао Нови Сад.

Пратите и нашу Фејсбук страницу: https://www.facebook.com/vremeplov.in.rs// и будите први обавештени и упознати са новим винтиџ материјалом, обичајима и догађајима.

Постаните део Времеплова и културног наслеђа Новог Сада

Уколико будете заинтересовани да се укључите да допринесете очувању историје и личних сећања на Нови сад и постанете наш сарадник, партнер, спонзор, покровитељ , учесник на Фестивалу или на ваш начин, молимо вас да нас контактирате на festivalvremeplov(at)gmail.com

festival animiranih sećanja vintidž moda
festival animiranih sećanja katedral novi sad

Значај и циљеви фестивала анимираних сећања

На један интерактиван и занимљив начин Фестивал анимираних сећања промовише креативност, оригиналност, значај едукације и културног наслеђа.
Фестивал анимираних сећања би се понављао сваке године како би се што више деце и младих укључило и едуковало. Циљ је да чувају своју културу, историју и културну баштину на савремен начин у времену у којем живе
Вредност сећања, историје града Новог Сада као и стварање личног породичног стабла постала би важан део наше културе
Очувањем светске културне разноликости, одржавамо и развијамо културне различитости и људску креативност.
Разумевање културног наслеђа различитих заједница, промишљање културе, историје и начина живота и критичко преиспитивање сопственог окружења олакшава интеркултурни дијалог и подстиче међусобно поштовање других начина живота.
Значај овог културног догађаја и портала се огледа у самој културној манифестацији. Али такође и у богатству знања и вештина које се преносе кроз генерације и нове медије.
Када се неки обичај не упражњава или не одржава, он престаје да буде део културног наслеђа. Времеплов истовремено доприноси идентификацији, заштити и очувању културног наслеђа и неговању осећаја поноса међу заједницама.
Времеплов фестивал анимираних сећања представља спој нових и старих обичаја кроз социјализацију и различите форме изражавања.

О конкурсу

Драги грађани, позивамо вас да учествујте и у конкурсу и пошаљете нам фотографије, а ми ћемо да их оживимо за вас! Да, добро сте чули, ваше фотографије ће оживети, а и ви се можете наћи у њима и прошетати кроз прошло време. Као и кроз тај забележени моменат који чувате у вашим породичним албумима. Ваша фотографија ће оживети и постати пуно више од ваше личне архиве. Постаће део дигиталне колекције доступне свима и сачуване од заборава. Помозите нам у очувању традиције и културе Новог Сада чији сте и ви део и не пропустите прилику да сачувате сећања.

Будите део Фестивала Времеплов.

Спремите и старе предмете које су волели ваше баке и деке пошто ћете имати прилику да их покажете или чак и продате на винтиџ берзи током Времеплова.

Конкурс је отворен током целе године.​

Тема 2. Времеплова и конкурса је Дунавска улица, Нови Сад.

Овогодишња тема Времеплова је Дунавска улица. Уколико немате фотографије везане за ову локацију, молимо вас да нам пошаљете друге фотографије везане за Нови Сад. Оне ће бити разматране за нека наредна Фестивалска издања.

Пријављивање се врши путем наших онлине пријава које можете попунити на сајту : https://vremeplov.in.rs/konkurs/ Ово је потпуно бесплатно, односно немате никакве трошкове према Организатору.

Ако немате могућности да нам електронски пошаљете скенирану фотографију, контактирајте нас путем емејла: konkurs.vremeplov(at)gmail.com или путем фејсбука https://www.facebook.com/vremeplov.in.rs// па ћемо заједнички наћи неко друго решење.

stara dunavska ulica novi sad

Времеплов је ауторски и независан пројекат Иване Сремчевић Матијевић који се реализује у продукцији и организацији Удружења за видео уметност ВИДЕОМЕДЕЈА.

dunavsko jezero novi sad
dunavsko jezero novi sad.ezgif

О синемаграфу:

СИНЕМАГРАФ (Cinemagraph) НАЈНОВИЈИ ХИПНОТИЧКИ МЕДИЈ УМЕТНОСТИ, успон ликовног ГИФ-а

На раскршћу између фотографије, уметности и биоскопа настао је Синемаграф.

Синемаграф комбинује фотографију и видео како би створио јединствен и привлачан визуелни доживљај. Синемаграфи су фотографије у којима се јавља мањи и понављани покрет који формира видео клип. Они се објављују као анимирани ГИФ-ови или у другим видео форматима и могу представити илузију да гледалац гледа анимацију.

Синемаграфи се праве од низа фотографија или видео записа и користећи софтвер за уређивање слика и монтажу видеа. Они компонују фотографије или видео фрејмове у бесконачну петљу секвенцијалних кадрова. Ово је учињено на такав начин да се кретање у делу субјекта између излагања перципира као понављајуће или континуирано кретање, насупрот миру остатка слике.

Синемаграфи су коришћени за велике огласне кампање, али веома добро пролазе и на друштвеним мрежама и као нова уметност.

Термин ” Cinemagraph ” сковали су амерички фотографи Kevin Burg и Jamie Beck, почетком 2011. Користили су ову технику како би додали више уметничких елемента својим модним фотографијама.

vremeplov festival animiranih sećanja