3. Vremeplov – festival animiranih sećanja

subota, 11.09.2021. godine, Saletla – Dunavski park, Novi Sad

11:30 – 13:30  HUMANITARNA AKCIJA – Ne kupuj – udomi!

Javno komunalno preduzeće “Zoohigijena i veterina Novi Sad” Novi Sad je osnovano u januaru 2014. godine i u obavezi je da vrši delatnost iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave u oblasti veterine i komunalne delatnosti zoohigijene, obezbeđivanjem prihvatilišta, a u skladu sa Odlukom o organizovanju kao javno komunalno preduzeće.
 
Javno komunalnom preduzeću “Zoohigijena i veterina Novi Sad” poveren je na upravljanje objekat Prihvatilišta za životinje na putu Šajkaškog odreda bb Novi Sad. Ciljevi JKP “Zoohigijena i veterina” su: kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada Novog Sada; aktivnosti u Prihvatilištu za životinje i njihovo zbrinjavanje u skladu sa zakonom; realizacija aktivnosti u oblasti zoohigijene, zdravstvena zaštita životinja kroz razvoj visokih tehnologija u oblasti dijagnostike i lečenja; primena Zakona o dobrobiti životinja (načelo univerzalnosti bola, načelo brige o životinjama, načelo integralnosti, načelo posvećivanje pažnje, načelo prevencije i predostrožnosti i načelo odgovornosti); sprečavanje i suzbijanje zoonoza-bolesti koja sa životinje se prenosi na ljude i obrnuto; edukacija i obaveštavanje vlasnika i držaoca životinje.
 
Prihvatilište je počelo sa radom u 2014. godini, u Šangaju. Trenutno raspolaže sa 178 boksova, od čega 135 boksova čini centralni deo gde borave psi za udomljavanje, 30 boksova čini nečisti deo gde dolaze psi koji tek budu doneti sa terena, a u sastavu je i 13 boksova u okviru ambulante koje je počelo sa radom 2016. godine. CNR program je humani način hvatanja, čipovanja, kastriranja/sterilisanja, vakcinisanja i pregleda naravi i potom vraćanja životinja na njima poznatu teritoriju.
 
To je nešto uopšteno o Preduzeću, što se tiče akcije i aktivne promocije udomljavanja pasa iz Prihvatilišta kojom se bavimo možemo reći sledeće: Naše preduzeće pored sajta  http://www.zoohigijenans.co.rs/ gde ljudi mogu naći servisne informacije o radu našeg Preduzeća, mogu videti i slike pasa koji se trenutno udomljavaju. A evo i prečice za udomljavanje ukoliko se neko slabije snalazi na sajtu: http://www.zoohigijenans.co.rs/aktivnosti-detalj/psi-udomljavanje/.
Takođe posedujemo i Facebook stranicu i instagram profil pod istim nazivom JKP Zoohigijena i Veterina, a novina koju smo uveli od skoro je da imamo sada i svoj zvanični You tube kanal gde u snimcima sukcesivno predstavljamo pse koji borave kod nas. https://www.youtube.com/channel/UCsGqUpIwuHz1sh6Rvnn64AQ. Procedura udomljavanja je jednostavno, sve je potpuno besplatno, potrebna je samo lična karta i dolazak u Prihvatilište i naravno ljubav i trajni dom koji će buduća porodica pružiti novom ljubimcu.
 
Naša ekipa će moći da prisustvuje na festivalu u vremenskom intervalu od 11h do 14h tog dana. Doveli bi 4-5 pasa za udomljavanje, predstavili bi rad našeg Preduzeća građana, upućivali ih i upoznavali sa strategijom grada Novog sada u rešavanju problema napuštenih životinja, podelili flajere o značaju sterilizacije/kastracije pasa, i sigurno još par stvari uz to.