Времеплов

Портал и Фестивал анимираних сећања о Новом Саду

Времеплов је Фестивал културно-историјских и личних сећања на Нови Сад, представљених са другачијег уметничког и културолошког аспекта кроз форму најновијих медија али уз упознавање и употребу заборављених форми.

Иновативни, интерактивни, хипнотички пројекат Времеплов укључује грађане у Фестивал који је базиран на споју различитих медија и уметничких дисциплина: фотографија, видео, аудио, анимација, синемаграф*, колаж, перформанс, игре, архитектура.

Опис програма и активности Фестивала 1. Времеплов:

1. Отворен конкурс и позив грађанима да се укључе и постану део пројекта Времеплов

2. QR кодови полепљени по Новом Саду, скенирањем се појављују на телефону емисије о Новом Саду и синемаграфи, две недеље пред Фестивал

3. Изложба покретних слика града Новог Сада, најновији хипнотички медиј – синемаграф и анимиране старе фотографије на великим екранима или пројекторима у Свилари, цео дан

4. Приказивање едукативних ЈупиЈЕ кратких видео форми о Новом Саду, Свилара, цео дан

5. Снимање грађана испред специјалног платна (Chroma кеy), Свилара, два сата око поднева

6. Забавне игре за децу (али и одрасле који се тако осећају), Свилара, цео дан

7. Маскенбал, свечано отварање, Свилара предвече и увече

8. Велика пројекција, центар града, Трг Слободе, предвече и увече, дан пре Фестивала, 13.09.2019. (опционо, у зависности од услова за реализацију)

9. Синемаграфи (анимиране фотографије) би биле постављене и на ТВ мониторе по продавницама у Змај Јовиној и Дунавској улици (опционо, у зависности од услова за реализацију)

Фестивал Времеплов ће се одржавати сваке године, средином септембра, суботом у Новом Саду и укључиће најширу публику која није укључена у културно-уметнички живот града али ће кроз Времеплов постати део уметничког изражавања и директни конзумент културе.

Времеплов је двојезични фестивал и портал: српско-енглески

О синемаграфу:

СИНЕМАГРАФ (Cinemagraph) НАЈНОВИЈИ ХИПНОТИЧКИ МЕДИЈ УМЕТНОСТИ, успон ликовног ГИФ-а

На раскршћу између фотографије, уметности и биоскопа настао је Синемаграф. Синемаграф комбинује фотографију и видео како би створио јединствен и привлачан визуелни доживљај. Синемаграфи су фотографије у којима се јавља мањи и понављани покрет који формира видео клип. Они се објављују као анимирани ГИФ-ови или у другим видео форматима и могу представити илузију да гледалац гледа анимацију. Синемаграфи се праве од низа фотографија или видео записа и користећи софтвер за уређивање слика и монтажу видеа, компонују фотографије или видео фрејмове у бесконачну петљу секвенцијалних кадрова. Ово је учињено на такав начин да се кретање у делу субјекта између излагања перципира као понављајуће или континуирано кретање, насупрот миру остатка слике. Синемаграфи су коришћени за велике огласне кампање, али веома добро пролазе и на друштвеним мрежама и као нова уметност. Термин ” Cinemagraph ” сковали су амерички фотографи Kevin Burg и Jamie Beck, почетком 2011. Користили су ову технику како би додали више уметничких елемента својим модним фотографијама.