Vremeplov

Portal i Festival animiranih sećanja o Novom Sadu

Vremeplov je Festival kulturno-istorijskih i ličnih sećanja na Novi Sad, predstavljenih sa drugačijeg umetničkog i kulturološkog aspekta kroz formu najnovijih medija ali uz upoznavanje i upotrebu zaboravljenih formi.

Inovativni, interaktivni, hipnotički projekat Vremeplov uključuje građane u Festival koji je baziran na spoju različitih medija i umetničkih disciplina: fotografija, video, audio, animacija, sinemagraf*, kolaž, performans, igre, arhitektura.

Opis programa i aktivnosti Festivala 1. Vremeplov:

1. Otvoren konkurs i poziv građanima da se uključe i postanu deo projekta Vremeplov

2. QR kodovi polepljeni po Novom Sadu, skeniranjem se pojavljuju na telefonu emisije o Novom Sadu i sinemagrafi, dve nedelje pred Festival

3. Izložba pokretnih slika grada Novog Sada, najnoviji hipnotički medij – sinemagraf i animirane stare fotografije na velikim ekranima ili projektorima u Svilari, ceo dan

4. Prikazivanje edukativnih JupiJE kratkih video formi o Novom Sadu, Svilara, ceo dan

5. Snimanje građana ispred specijalnog platna (Chroma key), Svilara, dva sata oko podneva

6. Zabavne igre za decu (ali i odrasle koji se tako osećaju), Svilara, ceo dan

7. Maskenbal, svečano otvaranje, Svilara predveče i uveče

8. Velika projekcija, centar grada, Trg Slobode, predveče i uveče, dan pre Festivala, 13.09.2019. (opciono, u zavisnosti od uslova za realizaciju)

9. Sinemagrafi (animirane fotografije) bi bile postavljene i na TV monitore po prodavnicama u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici (opciono, u zavisnosti od uslova za realizaciju)

Festival Vremeplov će se održavati svake godine, sredinom septembra, subotom u Novom Sadu i uključiće najširu publiku koja nije uključena u kulturno-umetnički život grada ali će kroz Vremeplov postati deo umetničkog izražavanja i direktni konzument kulture. 

Vremeplov je dvojezični festival i portal: srpsko-engleski

O sinemagrafu:

SINEMAGRAF (Cinemagraph) NAJNOVIJI HIPNOTIČKI MEDIJ UMETNOSTI, uspon likovnog GIF-a

Na raskršću između fotografije, umetnosti i bioskopa nastao je Sinemagraf. Sinemagraf kombinuje fotografiju i video kako bi stvorio jedinstven i privlačan vizuelni doživljaj. Sinemagrafi su fotografije u kojima se javlja manji i ponavljani pokret koji formira video klip. Oni se objavljuju kao animirani GIF-ovi ili u drugim video formatima i mogu predstaviti iluziju da gledalac gleda animaciju. Sinemagrafi se prave od niza fotografija ili video zapisa i koristeći softver za uređivanje slika i montažu videa, komponuju fotografije ili video frejmove u beskonačnu petlju sekvencijalnih kadrova. Ovo je učinjeno na takav način da se kretanje u delu subjekta između izlaganja percipira kao ponavljajuće ili kontinuirano kretanje, nasuprot miru ostatka slike. Sinemagrafi su korišćeni za velike oglasne kampanje, ali veoma dobro prolaze i na društvenim mrežama i kao nova umetnost. Termin “ Cinemagraph “ skovali su američki fotografi Kevin Burg i Jamie Beck, početkom 2011. Koristili su ovu tehniku kako bi dodali više umetničkih elementa svojim modnim fotografijama.