Vremeplov

Portal i Festival animiranih sećanja o Novom Sadu

Festival animiranih sećanja

Vremeplov je Portal i Festival animiranih sećanja o Novom Sadu. Festival će se održavati u septembru u Novom Sadu u poslepodnevnim i večernjim satima u organizaciji i produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

Vremeplov je namenjen posetiocima svih uzrasta.    On predstavlja Festival kulturno-istorijskihi ličnih sećanja na Novi Sad, predstavljenih sa drugačijeg umetničkog i kulturološkog aspekta kroz formu najnovijih medija ali uz upoznavanje i upotrebu zaboravljenih formi. Svako festivalskog izdanja ima specifičnu temu vezanu za Novi Sad nekad.

Inovativni, interaktivni, hipnotički projekat Vremeplov uključuje građane u Festival koji je baziran na spoju različitih medija i umetničkih disciplina. To su: fotografija, video, audio, animacija, sinemagraf, kolaž, performans, igre, arhitektura, knjiga.

festival animiranih sećanja katedral novi sad

Značaj i ciljevi festivala animiranih sećanja

 • Na jedan interaktivan i zanimljiv način Festival animiranih sećanja promoviše kreativnost, originalnost, značaj edukacije i kulturnog nasleđa.
 • Festival animiranih sećanja bi se ponavljao svake godine kako bi se što više dece i mladih uključilo i edukovalo. Cilj je da čuvaju svoju kulturu, istoriju i kulturnu baštinu na savremen način u vremenu u kojem žive
 • Vrednost sećanja, istorije grada Novog Sada kao i stvaranje ličnog porodičnog stabla postala bi važan deo naše kulture
 • Očuvanjem svetske kulturne raznolikosti, održavamo i razvijamo kulturne različitosti i ljudsku kreativnost.
 • Razumevanje kulturnog nasleđa različitih zajednica, promišljanje kulture, istorije i načina života i kritičko preispitivanje sopstvenog okruženja olakšava interkulturni dijalog i podstiče međusobno poštovanje drugih načina života.
 • Značaj ovog kulturnog događaja i portala se ogleda u samoj kulturnoj manifestaciji. Ali takođe i u bogatstvu znanja i veština koje se prenose kroz generacije i nove medije.
 • Kada se neki običaj ne upražnjava ili ne održava, on prestaje da bude deo kulturnog nasleđa. Vremeplov istovremeno doprinosi identifikaciji, zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju osećaja ponosa među zajednicama.
 • Vremeplov festival animiranih sećanja predstavlja spoj novih i starih običaja kroz socijalizaciju i različite forme izražavanja.

Program Vremeplova:

 • SINEMAGRAFI – najnoviji hipnotički medij – izložba animiranih starih fotografija grada Novog Sada na velikim ekranima ili projektorima
 • SIGRARIJE – zabavne i zaboravljene igre za decu: lastiš, između dve vatre, kolariću paniću i dr. 
 • VREMEPLOV DUHOVNE i MATERIJALNE KULTURE – očuvanje materijalne kulture i životne sredine kroz izložbu, kulturu mode. Uz staru novosadsku muziku i otvorene razgovore i sećanja građana radi očuvanja žargona, normi ponašanja, sredstva sporazumevanja, religije, znanja, vaspitanja i obrazovanja, umetnosti, ideologija, navike, običaja isl. OBAVEZNO doći u krpicama iz naftalina do 90-tih godina
 • SNIMANJE GRAĐANA – ispred specijalnog platna (Chroma key) slikajte se i postanite deo starih oživljenih fotografija
 • JupiJE novosadski VREMEPLOV – KRATKE VIDEO FORME o Novom Sadu – edukativne, zabavne, istorijske činjenice i priče o Novom sadu + stari arhivski snimci iz celog sveta
 • QR kodovi sa interesantnim saznanjima i činjenicama koje možete gledati na vašem pametnom telefonu
festival animiranih sećanja

Novi Sad će oživeti i postati deo kulturne digitalne baštine i online galerija. Kroz najnoviji hipnotički medij – SINEMAGRAF, na izložbi tokom festivala, duh grada biće prikazan kroz drugačiju video formu tj. kroz oživljene, animirane stare fotografije na velikim ekranima ili projektorima.

Ø     Prijave  fotografija na :  https://vremeplov.in.rs/konkurs/

Ø     Prijava za volontiranje na festivalu Vremeplov : https://vremeplov.in.rs/volonteri/

Ø     Facebook Event 2. Vremeplova : https://www.facebook.com/events/735059633658604/

Ulaz na festival je besplatan jer je neophodno razumeti važnost edukacije mladih u oblasti kulture, istorije, umetnosti i novih medija jer su oni budućnost naše dece i zajednice.

Dočekujemo vas sa osmehom, hranom za dušu ali i telo 🙂

festival animiranih sećanja vintidž moda

O portalu Vremeplov festival animiranih sećanja

Pravljenje velike baze podataka sa arhivskim video i foto materijalom o Novom sadu ali i sa delom posvećenim svetskim trendovovima i istoriji, ali samo najinteresantnijih zapisa koji su stariji više od 70 godina.

Posvećenost u istraživanju i prikupljanju video i foto zapisa kao i postavljanje istog na internet očuvaće istoriju u savremenoj digitalnoj formi i približiće je građanima kroz najsavremeniji i najrasprostranjeniji internet medij. Takvo putovanje kroz vreme putem vizualizacije ostaviće siguran trag u sećanju, pogotovo mladih i dece koja kroz priče ne mogu da zamisle i zapamte našu istoriju i tradiciju jer su rođeni u doba vizuelnih medija i naučeni su da pamte kroz slike.

Očuvanje duhovne i materijalne kulture kroz razvoj internet foto i video galerije.

Na sajtu Vremeplova posetioci mogu da se upoznaju sa zanimljivim istorijskim ili ličnim fotografijama i video zapisima iz davnina, putuju kroz vreme i pogledaju video snimak prvog mobilnog telefona iz 1922 godine, neverovatne stare slike, vintidž fotografije ili istorijske snimke iz celog sveta, stare reklame ex YU, tradicionalni ručni vez što je nekada visio iznad svakog šporeta, kao i kako je nekad izgledao  Novog Sad.

Pratite i našu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/vremeplov.in.rs/ i budite prvi obavešteni i upoznati sa novim vintidž materijalom, običajima i događajima.

Postanite deo Vremeplova i kulturnog nasleđa Novog Sada

Ukoliko budete zainteresovani da se uključite da doprinesete očuvanju istorije i ličnih sećanja na Novi sad i postanete naš saradnik, partner, sponzor, pokrovitelj , učesnik na Festivalu ili na vaš način, molimo vas da nas kontaktirate na festivalvremeplov@gmail.com

vintidž moda

O konkursu

Dragi građani, pozivamo vas da učestvujte i u konkursu i pošaljete nam fotografije, a mi ćemo da ih oživimo za vas!  Da, dobro ste čuli, vaše fotografije će oživeti, a i vi se možete naći u njima i prošetati kroz prošlo vreme. Kao i kroz taj zabeleženi momenat koji čuvate u vašim porodičnim albumima.  Vaša fotografija će oživeti i postati puno više od vaše lične arhive. Postaće deo digitalne kolekcije dostupne svima i sačuvane od zaborava. Pomozite nam u očuvanju tradicije i kulture Novog Sada čiji ste i vi deo i ne propustite priliku da sačuvate sećanja.

Budite deo Festivala Vremeplov.

Spremite i stare predmete koje su voleli vaše bake i deke pošto ćete imati priliku da ih pokažete ili čak i prodate na vintidž berzi tokom Vremeplova.

Konkurs je otvoren tokom cele godine.​

Tema 2. Vremeplova i konkursa je Dunavska ulica, Novi Sad.

Ovogodišnja tema Vremeplova je Dunavska ulica. Ukoliko nemate fotografije vezane za ovu lokaciju, molimo vas da nam pošaljete druge fotografije vezane za Novi Sad. One će biti razmatrane za neka naredna Festivalska izdanja.

Prijavljivanje se vrši putem naših online prijava koje možete popuniti na sajtu :  https://vremeplov.in.rs/konkurs/ Ovo je potpuno besplatno, odnosno nemate nikakve troškove prema Organizatoru.

Ako nemate mogućnosti da nam elektronski pošaljete skeniranu fotografiju, kontaktirajte nas putem emaila: konkurs.vremeplov(at)gmail.com ili putem facebooka https://www.facebook.com/vremeplov.in.rs/ pa ćemo zajednički naći neko drugo rešenje.

 

stara dunavska ulica novi sad

Vremeplov je autorski i nezavisan projekat Ivane Sremčević Matijević koji se realizuje u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost VIDEOMEDEJA.

dunavsko jezero novi sad
dunavsko jezero novi sad.ezgif

O sinemagrafu:

SINEMAGRAF (Cinemagraph) NAJNOVIJI HIPNOTIČKI MEDIJ UMETNOSTI, uspon likovnog GIF-a

Na raskršću između fotografije, umetnosti i bioskopa nastao je Sinemagraf.

Sinemagraf kombinuje fotografiju i video kako bi stvorio jedinstven i privlačan vizuelni doživljaj. Sinemagrafi su fotografije u kojima se javlja manji i ponavljani pokret koji formira video klip. Oni se objavljuju kao animirani GIF-ovi ili u drugim video formatima i mogu predstaviti iluziju da gledalac gleda animaciju.

Sinemagrafi se prave od niza fotografija ili video zapisa i koristeći softver za uređivanje slika i montažu videa. Oni komponuju fotografije ili video frejmove u beskonačnu petlju sekvencijalnih kadrova. Ovo je učinjeno na takav način da se kretanje u delu subjekta između izlaganja percipira kao ponavljajuće ili kontinuirano kretanje, nasuprot miru ostatka slike.

Sinemagrafi su korišćeni za velike oglasne kampanje, ali veoma dobro prolaze i na društvenim mrežama i kao nova umetnost.

Termin “ Cinemagraph “ skovali su američki fotografi Kevin Burg i Jamie Beck, početkom 2011. Koristili su ovu tehniku kako bi dodali više umetničkih elementa svojim modnim fotografijama.

 

vremeplov festival animiranih sećanja